Ontdek de Koninklijke Kempen
Waar kun je het verhaal en erfgoed van het voormalige Koninklijk Domein der Kempen ontdekken?
Ontdek hier lopende en afgelopen acties en activiteiten.
Actueel
In 2024
door Danny Van der Veken
20 juni 2024
19.30
Sint-Dimpnacollege, zaal 'Club'
Afgelopen evenementen
Locatie: Cultuurcentrum van Baarle-Hertog/Baarle-Nassau
door Danny Van der Veken en Els Oostvogels
14 maart 2024
20.00 uur
Taxandriamuseum
i.s.m. Taxandria vzw
Via de Knooppunten kun je dankzij Toerisme Kempen nu dwars doorheen de geschiedenis van het Koninklijk Domein der Kempen wandelen. Onderweg kom je heel wat koninklijke relicten tegen. Check hier de wandeling en extra folder met royale Kempense weetjes.
Wandeling van het Jaar wedstrijd (2023)
De Koninlijke Kempen Wandellus staat op de shortlist om Wandeling van het Jaar te worden. Stemmen dus!
Het project 'Koninklijke Kempen' kijt niet alleen naar het verleden maar bouwt ook mee aan de (duurzame) toekomst van dit landschap.
Nabij de boswachterswoning De Lindekens bouwde de eigenaar i.s.m. Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en vakman Marcel Teugels een houten weidepoort of Kempens veken.
Marcel Teugels documenteerde het ganse proces. Je kunt de filmpjes zien op zijn youtubekanaal.
Op 20 mei 2023 was Danny Van der Veken, auteur van 'Koning in de Kempen', te gast bij Annemie Peeters in het Radio 1 programma Voorproevers. Hij mocht er honderuit vertellen over de wonderlijke geschiedenis van het Koninklijk Domein der Kempen. Een fijn voorproevertje op het boek.
De aflevering is te beluisteren als podcast!
Afgelopen activiteiten
Ooit was het Prinsenpark in koninklijke handen. Daar zijn nu nog altijd sporen van.
Wil je meer te weten komen over ons domein met koninklijke roots? Onze 2 enthousiaste gidsen nemen je terug mee in de tijd en zorgen voor een unieke belevingswandeling. Achteraf kan je ook nog proeven van producten uit onze streek. Plezier en vertier verzekerd!
Doelgroep: volwassenen en kinderen +12 jaar
Plaats van afspraak: Provinciaal Groendomein Prinsenpark, Kastelsedijk 5, 2470 Retie
Gratis deelname, inschrijven is noodzakelijk en kan t.e.m. 2 mei. Een inschrijving wordt steeds per e-mail bevestigd. Als het maximum aantal deelnemers is bereikt worden de inschrijvingen vroeger stopgezet.
Inschrijven kan via het Prinsenpark
Al werd hij in de pers vaak ‘de kluizenaar van Achterbos’ genoemd, Jakob Smits had wel degelijk de vinger aan de pols van zijn tijd. Hij zag het landschap veranderen, ook in de ‘afgelegen’ Kempen. Hij maakte zich weleens druk over wat verloren ging, maar begreep ook dat vernieuwing nodig was, en onafwendbaar.
In 2023 wordt het Jakob Smitsmuseum verbouwd. Met de expo 'Landschap in Verandering' verhuist een deel van de collectie voor drie maanden naar TABLOO. Dit gloednieuwe communicatiecentrum ligt op het voormalig Koninklijk Domein der Kempen. Smits zag het landschap veranderen, het koningshuis was één van de motoren die het landschap van Achterbos en regio mee veranderde. En dus werken we vanuit ons project graag mee aan 'Landschap in Verandering'.
Activiteiten:
Het Jakob Smitsmuseum organiseert samen met Kemp VZW een onvergetelijke dag voor jong en oud op de site van Tabloo. Er zullen dus schaapjes zijn. Veel schaapjes. En herders. De schaapjes mag je aaien. De herders liever niet… Je komt er te weten welke invloed de werking van Kemp VZW heeft op het lokale landschap.
De verandering van dit landschap staat trouwens centraal in de tentoonstelling Jakob Smits. Landschap in verandering die je kan bezoeken in de exporuimte van Tabloo. Jakob Smits portretteerde deze verandering als geen ander. Wil je een rondleiding met gids doorheen de tentoonstelling? Dat kan zowel in de voor- als in de namiddag.
Extra: Kinderexpo Jacquot en de lichtzoeker, voorleessessies aan de Bibmobiel van de Desselse Bib.
Ons vind je op de Briljante Boekenstand alwaar we Koning in de Kempen verkopen.
Op Paasmaandag vind je ons en het verse boek Koning in de Kempen op de Lammetjesdag van Kemp vzw in het Prinsenpark.
We vertellen je graag het verhaal van het Koninklijk Domein der Kempen. Ons boek is er die dag ook af te halen (voor wie er eentje bestelde) en te koop.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het Koninklijk Domein der Kempen voor de Kempenaren verboden terrein. Of beter: het is een ideale plek voor verzetsactiviteiten. Maar ook de Duitse bezetters komen er graag om te jagen... De oorlogsgebeurtenissen werden de afgelopen maanden tot in de diepte onderzocht door Gil Geerings en Wim Govers van Battle for the Locks. Samen met het Prinsenpark, Stuifzand en steun van de Vlaamse Overheid werkten ze een spannende wandeling en zoektocht uit.
Eén van de gebeurtenissen is de crash van een WACO glider tijdens Operatie Market-Garden. Met steun van Retie wordt op de plek van de crash, in het Prinsenpark, op 17 september een herinneringsplek ingericht.
Vanaf 22 juni tot en met 20 september kun je in het bezoekerscentrum van het Prinsenpark een selectie ontdekken uit de reeks 'Koninklijke Kempen' van fotograaf Bart van der Moeren. Hij bracht het landschap waar vroeger het Koninklijk Domein der Kempen lag in beeld. Toegang is gratis. Tip: wandel door het Prinsenpark, het vroegere 'Park' van het Koninklijk Domein.
Natuurhistorische wandeling langs de Breiloop/Brijloop. Opzet: verkenning van het oorspronkelijke gebied van de Breiloop/Brijloop.
Samenkomst om 9 uur opdeparking Sas 6 te Mol, VITO-TAP, Boeretang 282, 2400 Mol. Einde wandeling omstreeks 12 uur aan Sas 6.
Een initiatief van ‘Zeven Neten’ i.s.m. natuurvereniging Den Bunt en Davidsfonds-Retie.
In de jaren 1950 werd het Koninklijk Domein der Kempen verkocht. Eén van de kopers was het Studiecentrum voor Kernenergie. Zij bouwden op de koninklijke gronden een onderzoekscentrum uit met een woonwijk. De wijk grenst aan de 'Kongovaart' waar het koningshuis begin 20ste eeuw hun zandgroeven had. De iconische, modernistische atoomwijk wordt momenteel gerestaureerd. Samen met het SCK CEN, OntwerpAtelier Peter Jannes, czaar architecten, Cordeel, Onroerend Erfgoed, Domestic Makelaars, Molse Kamer voor Heemkunde en de gemeente Mol kijken we op Open Monumentendag naar het verleden én de toekomst.
Op 7 mei kropen de gidsen en storytellers van het Prinsenpark in de huid van koning Leopold I, zijn collega-Kempen ontginner Baron Coppens, de boswachters en landbouwers van deze streek. Ze namen ons mee doorheen het Koninklijk Domein en langsheen de relicten van toen: de Leopoldhoeve, de Kasseiweg, de Grafheuvel van baron Coppens, de visvijvers van het koninklijk domein, ...
Naast het voormalige Koninklijk Domein der Kempen ligt de Kievit en Breeven. Het Breeven is een prachtig stukje natuur en wordt nog verder ontwikkeld door Natuurpunt. Tijdens een verkenningswandeling vertelden we aan de grafheuvel van baron Coppens het verhaal van de 19de eeuwse ontginningen door koning Leopold I en zijn Kempen kompaan Charles Coppens.
Het Prinsenpark bestaat in 2022 vijftig jaar. Dit vierden ze met een groot feest in het park. Team 'Koninklijke Kempen' was aanwezig met een grote luchtfoto. Bezoekers van buiten de streek leerden we in een notendop de koninklijke geschiedenis kennen. Buurtbewoners vertelden hun verhalen over de streek.
Begin 2022 werden er op de weg Heide en Brijloopsedijk 53 winterlindes aangeplant i.s.m. Lidwina. Deze plek lag in het hart van het voormalige Koninklijk Domein, nabij het Park.
“Winterlindes zijn goed voor de biodiversiteit door de nestgelegenheid en het voedsel dat ze opleveren voor heel wat diersoorten”, klinkt het bij de stad. “Ook de poel vlak bij de kapel in Brijloopsedijk zal voortaan actief beheerd worden door de stad om de biodiversiteit in en rond de poel zoveel mogelijk te verhogen.” (bron HLN)